Jesteś tutaj:

Konferencja ZIR

Dodano: 31 październik 2018 godz. 15:29
Konferencja ZIR
W dniach 25-26 października 2018 w Dźwirzynie k. Kołobrzegu Zachodniopomorska Izba Rolnicza zorganizowała konferencję pn. „Plan dla Wsi Ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego szansą dla wielofunkcyjności rolnictwa w województwie zachodniopomorskim.”

W spotkaniu wraz z Zarządem ZIR uczestniczyli członkowie poszczególnych Rad Powiatowych Izby oraz przedstawiciele instytucji działających na rzecz wsi i rolnictwa zarówno na szczeblu krajowym jak i wojewódzkim.

Prof. dr hab. Walenty Poczta - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – w niezwykle interesującym wystąpieniu przedstawił podstawowe dane i tendencje dotyczące sytuacji ekonomicznej i społecznej rolnictwa w kraju i w województwie zachodniopomorskim.

Adam Struziak - Dyrektor Departamentu Gospodarowania Zasobem KOWR zaprezentował podstawowe dane liczbowe odnoszące się do rozdysponowania przez Ośrodek gruntów
w woj. zachodniopomorskim.

Adam Kalinowski, Dyrektor Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
w Barzkowicach, omówił tendencje i szanse rolnictwa naszego województwa. Ponadto przedstawił współpracę pracowników ZODR i członków Rad Powiatowych w ramach komisji szacujących straty spowodowane suszą.

Emilia Niemyt- Dyrektor oddziału ARiMR – podsumowała działania Agencji w roku bieżącym.

Możliwości „Finansowania ze wsparciem rządowym” przedstawił Damian Michalak –Dyrektor Zarządzający - Grupa Polskiego Finansowania.

W ramach panelu dyskusyjnego debatowano na temat: Straty łowieckie – nieustający problem rolnictwa zachodniopomorskiego.

Forum poprzedził „PIKNIK WIEPRZOWY POMORSKI”, zrealizowany dzięki Krajowej Radzie Izb Rolniczych w ramach projektu finansowanego przez Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego. Celem jest promowanie wśród konsumentów spożycia polskich produktów żywnościowych, w szczególności przetworów i produktów z mięsa wieprzowego oraz zwiększenie ich udziału w codziennej diecie.

Na wydarzenie złożyły się:
- degustacje
- zabawy
- konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych
- materiały informacyjne
- promocyjne upominki

Uczestnicy otrzymali ulotki a także broszurki pt. „Polskie Smaki, czyli wszystko, co warto wiedzieć o wieprzowinie”, zwierające informacje o roli mięsa a zwłaszcza białka, minerałów i witamin w codziennej diecie, o optymalnych sposobach przygotowania dań mięsnych, o sposobach oceny jakości mięsa wieprzowego.
Obsługa stoiska oraz hostessy informowały uczestników pikniku o walorach mięsa wieprzowego i potrzebie jego obecności w codziennej diecie a także zachęcały do odwiedzania stoiska. Uczestnicy Pikniku, którzy chcieli wykazać się wiedzą na temat wieprzowiny wzięli udział w quizie. W imprezie uczestniczyły dzieci, dla których także zorganizowano konkursy. Laureaci wszystkich konkursów otrzymali specjalnie przygotowane nagrody rzeczowe.

Wyszukaj w serwisie

Przydatne linki

  • Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
  • Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie
  • Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
  • Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
  • Internetowa Giełda Rolna i Towarowa
  • Portal producentów żywca wołowego
  • Giełda Rolna Agrotrader
  • Inspekcja Jakości Handowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe

Archiwalne serwisy ZIR